Rentgeny

14.11.2015 14:39

Dnes jsme se s Bertou vypravili k panu veterináři na vyšetření kloubů. Proč jsme toto vyšetření absolvovali? Bernský salašnický pes patří mezi velká (těžká) plemena. U nich je dysplazie kloubů často spojena s výraznými pohybovými obtížemi. Řešením je tedy léčba, případně operace - obojí je velice nákladné.  Těžký stupeň dysplazie může v nejhorším případě vést až k utracení psa, když bolest neumožňuje psovi ani základní pohyby. V chovu se snažíme vybírat rodiče s klouby bez příznaků dysplazie. Pro mne je vyšetření důležité z několika důvodů. 

  1. Jako majitelka mám informaci, jak moc může pes klouby zatěžovat. Zda není třeba omezit některý druh pohybu či jeho intenzitu. Zda je třeba začít podpůrnou léčbu či nechat pejska operovat.
  2. Jako chovatelka (Berta je štěně z naší chovatelské stanice) mohu sledovat dědičnost dispozic pro dysplazii (některé dispozice pro dysplazii jsou dědičné).
  3. Pokud chci psa/fenu uchovnit, musí projít bonitací. To je odborné posouzení vzhledu, pohybu i povahy psa. Povinností je doložit vyšetření loketních i kyčelních kloubů se zprávou od veterinárního lékaře. Do chovu jsou připuštěni pouze jedinci, kteří mají nejhůře výsledky C (dysplazie kyčelního kloubu) a 2 (dysplazie loketního kloubu).

Bertička byla naprosto vzorná a vše zvládla skvěle. Ze snímků jsem měla velkou radost, jelikož dopadly úplně nejlépe. 

HD A/A (bez příznaků dysplazie kyčelních kloubů), 

ED 0/0 (bez dyspalzie loketních kloubů), 

OCD negativní (osteochondróza ramenních kloubů)!

Takže naše mladá klokanice může dál skákat nejen přes kaluže. ;-)

Děkuji mojí mamince, že nás do Krchleb doprovodila, panu doktoru Deckerovi za vstřícný přístup a všem, kteří nám drželi palce i tlapky!