Bonitace

05.11.2016 20:20

Dnes byl pro Bertu den s velkým D.

V Mladé Boleslavi se konala bonitace Klubu švýcarských salašnických psů. A tímpádem uchovňování. Všechny náležitosti máme splněny (výstavy i rentgeny kloubů), tak hurá na věc. Bohužel jak už to tak Bertička má, vybrala si pro termín bonitace hárání a to ty "nej" dny. Současně také ztrátu jinak úžasného huňatého kožíšku. Takže jsme byli až v poslední skupině pejsků, kteří začínali až kolem třetí odpoledne. 

Prošli jsme měřením, odběrem DNA i fotografováním - vše za vydatného zkoumání pozemních pachů a přesunuli se do kruhu před bonitační komisi. Tam jsme trochu zdržovali s ukazováním všech těch úplně zadních zubů a pak se Berta předvedla v klidu a v pohybu. Trošku to vypadalo, jako když tam pobíhá opelichané oprašovátko.

Komise vše pečlivě zkontrolovala a nakonec v bonitační kartě označila to podstatné a napsala to nejdůležitější slovo totiž CHOVNÁ ;-)

Výsledný bonitační kód: 525yAHMSZ 45A0neg

5 - Celkový vzhled korektní a mohutný (výška 65 cm)

2- Oči tmavě hnědé

5 - Zuby - nůžkový skus

y - Chybění dolní pravé M3

A - Tělesná stavba ve všech pozicích odpovídající standardu

H - Kulaté oko

M - Malé předhrudí

S - Ocas vysoko nesený za pohybu

Z - Úzké chody vzadu

4 - Typické rozložení bílých znaků, některé méně vyjádřené

5 - Povaha - vyrovnaná, sebejistá

A0neg - rentgeny kyčlí A, rentgeny loktů 0, OCD negativní

Vzhledem k tomu, jak dlouho Bertička na celý proces čekala (byla jsem na místě od rána v kanceláři) a k jejímu "nej" háravému období, to zvládla všechno náramně.

Takže teď máme na starosti vybrat toho správného ženicha ;-)