První týden

19.04.2019 13:18

Uběhlo to jako voda a štěňátkům je jeden týden. A co se během těch 7 dní přihodilo a jak to u nás chodí?

Štěňátka jsou s maminkou Bertou v porodní bedně. Ta je v kuchyni, takže jsou účastníky běžného denního režimu. V porodně mají chlupatou podložku vetbed, která krásně hřeje a štěňátkům se na ní nekloužou nožičky. Na ní odpočívají, když mají plná bříška a maminka spí vedle. To hlavní se ale odehrává na peřině se savou podložkou. Tam štěňátka pijí mlíčko, maminka jim masíruje bříška a pečlivě je čistí. 

A když jsme u toho mlíčka... Bertička ho nemá tolik, aby štěňátka zdárně prospívala. Je možné, že to je následkem císařského řezu.

Proto lehce přikrmujeme (cca 2x denně) mlíčkem od Brita. Štěňátka se rychle naučila pít z lahvičky a na krmení se jen třesou :-) Každý večer je vážíme, abychom mohli případně upravit příkrm.

Štěňátka zpočátku nemají dokonalou termoregulaci, takže jim přihříváme obydlí infralampou.

Všechna štěňátka měla paspárky (vlčí drápky), ty se musí odstranit nejlépe do tří dnů po porodu. V neděli jsme tedy vyrazili na veterinu. Všichni byli moc stateční a za chvilku bylo hotovo. 

Štěňátka se rodí slepá a s uzavřenými zvukovody. Očička se pomalu chystají a během pár dní už budou mrňouskové mžourat a poznávat svět kolem sebe také zrakem. Zatím reagují na pach mlíčka a maminky a snaží se co nejrychleji dostat k ní. Také registrují otřesy a neujde jim, když se někdo posadí v jejich blízkosti. Nožičky jsou zatím slabé a bříška těžká, ale už se objevují náznaky a úspěšné pokusy o stání a pohyb po čtyřech. 

Štěňátka mají rozlišovací mašličky, což nám usnadňuje kontrolu a manipulaci s nimi. A také je lépe poznáte na fotografiích. První individuální fotografování proběhlo v sobotu 13.4. Průběžně fotíme různé momentky z porodní bedny. Velkou událostí bylo focení v 1 týdnu, takže máme zbrusu nové profilovky ;-)

Bertička se o miminka vzorně stará. Po porodu se zotavuje a užívá si vycházek v jarním sluníčkovém počasí.